GBA

A Game Boy Advance (Japánban: ゲームボーイアドバンス) a Nintendo negyedik kézikonzolja volt, egyben az első teljesen színes játékgépe. Az akkoriban erősnek számító 32-bites processzorral már komolyabb játékok is futhattak rajta, de sok NES és SNES játék itt látott újra napvilágot. Ennek köszönhetően népszerű kézikonzol volt világszerte, mely kellőképpen kompenzálta a Nintendo GameCube által okozott veszteségeket, így a cég életben tudott maradni.

Története

A Nintendo már régóta tervezett színes kézikonzolt, az első terveket 1996-ban mutatta be Project Atlantis néven. Ezt 1997 elejére tervezték piacra dobni, de ezt több körülmény is akadályozta, például a Game Boy producerének, Gunpei Yokoi-nak 1997-ben hirtelen bekövetkezett halála. De már ezt a konzolt is úgy harangozták be, hogy 32 bites lesz, és technikailag erősebb lesz a Super Nintendónál. Ez akkor nagyon megihlette a Nintendo rajongókat, viszont sehol sem álltak, ezért, hogy a Nintendo jelezze, hogy nem feledkeztek meg róluk, piacra dobta a Game Boy Color-t, ami lényegesen elmaradt a vártaktól, de remélték, hogy a rajongóknak ez is megfelel. Végülis megfelelt, népszerű konzol volt, de tudták, hogy ez nem az, amit ígértek, ezért mindenáron akartak egy fejlettebb kézikonzolt, és végül 2001-ben megjelenhetett a várva várt Game Boy Advance. A konzol hatalmas siker volt, 2009. december 1-ig 81,51 millió példányt adtak el belőle.

Változatok és technikai specifikációk

A Game Boy Advance lényegében ugyanazzal a gombkiosztással jelent meg, mint elődei, csak kapott felülre egy L és egy R gombot. Az első kiadás 2001. június 22-én jelent meg Európában. A nyitókínálat és a visszafelé kompatibilitás népszerűvé tették a kézikonzolt már megjelenésekor. A Super Mario Advance volt a Mario nyitócím, mely szintén hozzájárult ahhoz, hogy ismert és kedvelt legyen a GBA. Az első kiadású Game Boy Advance teljes mértékig kompatibilis volt a Game Boy és Game Boy Color játékaival, sőt a GB játékok különböző színárnyalatokkal játszhatók. Ez volt az utolsó olyan kézikonzol, mely nem rendelkezett háttérvilágítással, valamint elemmel működött. A kazettabemenet a hátuljában volt, a külsejével kellett benyomni a gépbe, és ha bekapcsoltuk, megjelent a “GAME BOY” logo, mely azzal, hogy a közelből megy messzebbre, szimbolizálja azt a Nintendo, hogy valódi méretváltozás történik, ez az egyik bizonyíték, hogy erősebb a Super Nintendónál. Ha meglátjuk alul a Nintendo logót, az jelzi, hogy beolvasta a játékot, és tovább fog lépni. Ha kazetta nélkül kapcsoljuk be a gépet, vagy nem tudta beolvasni a játékot, akkor az alsó logo nem látható. A 2 db. AA elem is a gép hátuljába kerül. Mivel nagyon gazdaságosan bánik velük, ezért kerülhetnek bele gyengébb minőségű, kisebb energiával bíró elemek, azzal is sokáig bírja.

A Nintendo az alábbi technikai adatokat tette közzé a konzol kapcsán:
Hosszúság: 14,45 cm (5,69″)
Magasság: 8.2 cm (3,2″)
Vastagság: 2,45 cm (0,96″)
Súly: 140 gramm
Kijelző: 2,9″ (kb. 7,36 cm) átmérőjű visszatükröződő TFT kijelző
Energia: 2 db. AA elem, mely átlagosan 15 órát bír egy Game Boy Advance játékkal. Ez függ attól is, hogy használunk-e egyéb külső kiegészítőt, valamint, hogy melyik játékot játsszuk, és persze az elem minőségétől is.
CPU: 16,8 MHz 32-bit ARM7TDMI beépített memóriával. 8 vagy 4 MHz 8-bites Z80 koprocesszor a Game Boy és Game Boy Color játékok lejátszásához.
Memória: 32 + 96 KByte VRAM (a CPU-ba beépítve), és 256 KByte WRAM a CPU-n kívül.
Felbontás: 240×160 pixel (3:2-es arány)
Színek: 15-bit BGR (16-bit hely a színeknek, 5-bit mélység csatornánként), ezzel 512 színt képes egyszerre megjeleníteni, és bitmap módban 32.768 színt képes tárolni.
Hang: Dual 8-bit DAC a sztereo hangzásnak, és minden Game Boy-ban található hangcsatornát beépítettek a gépbe. Az új DAC képes volt különböző hangokat keverni, így volt képes majdnem CD minőségű hangzásra.

A Z80-as koprocesszor, és az előző kézikonzolok hangcsatornái biztosították a visszafelé kompatibilitást. Ha Game Boy vagy Game Boy Color játékot játszunk le, akkor az eredeti 160×144-es felbontással játszhatunk, melyet lehetőségünk van az L-gombbal a teljes Game Boy Advance felbontásra módosítani, vagy az R-gombbal visszaállítani, ha túl szélesnek tűnik a gép.

A Game Boy játékok esetében lehetőségünk van egyedi színbeállításokra, melyeket különböző gombkombinációkkal hívhatunk elő, amíg látjuk a Game Boy logót. Az alábbi táblázat mutatja be, hogy mely gombkombinációval melyik színárnyalat hívható elő. Ahol n/a van, ott csak az iránygombot kell megnyomni.

Control Pad Akció gombok
n/a A-gomb B-gomb
Felső Barna Piros Sötétbarna
Alsó Pasztell színek Narancssárga Sárga
Bal Kék Sötétkék Szürkeárnyalatos
Jobb Zöld Sötétzöld Negatív

Nyolc játék egyedi színárnyalattal rendelkezik, ezek közül négy Mariós:

  • Super Mario Land
  • Super Mario Land 2: 6 Golden Coins
  • Wario Land: Super Mario Land 3
  • Donkey Kong

Game Boy Advance SP

A Nintendo hirtelen jelentette meg a Game Boy Advance második kiadását Game Boy Advance SP (Japánban: ゲームボーイアドバンスSP) néven. Európában 2003. március 28-án jelent meg, és extra képességeinek köszönhetően nagyon kedvező fogadtatásban részesült, a legnépszerűbb GBA változat. Ez az első olyan konzol, mely saját háttérvilágítással rendelkezett, melyet 3 kis lámpácska biztosított a kijelző alján. Ezek a kis lámpák bár betöltötték a kijelzőt, mégis egyenletlen világítást biztosítottak, a felső részen halványabb volt a megvilágítás. Összecsukható, kompakt külseje szintén emelte a konzol népszerűségét. Összecsukva alig több mint a fele méretét teszi ki az elődjének. A kijelző a felső részen található, míg a gombok alul, a kazettát is alulra kell betenni, matricájával kifelé. A konzol nevében levő “SP” a “Special” szó első két betűje. A konzolt jobb oldalon kell bekapcsolni, bal oldalon van a hangerő szabályzó. Ezen kis kézikonzol abban is úttörő volt, hogy nem elemmel működött, hanem akkumulátorral, melyet tölteni lehet. Egyetlen hátránya, hogy nincs fülhallgató bemenete, azt egy külön “Headphone Adapter” nevű kiegészítővel oldották meg, melynek ugyanaz a bemenete, mint a töltőé, így nem lehet egyszerre tölteni és fülhallgatón keresztül hallgatni a zenét.

A Game Boy Advance SP technikailag többnyire ugyanazokat tudja, mint az első kiadás, most csak a változtatások kerülnek felsorolásra:
Méret (zárva): 8,4×8×2×2,44 cm (3,3″×3,23″×0,96″)
Súly: 142 gramm
Fényforrás: Frontlight integrált LCD
Energia: Újratölthető Lítium-ion akkumulátor, mely 10 órát bír, ha be van kapcsolva a fény. Nélküle 18 óra. Ha lemerült, maximum 3 órán át kell tölteni.

Az adaptert a konzol mellé csomagolták, mellyel a Nintendo DS is tölthető volt. A konzol rengeteg színárnyalattal jelent meg, több játékhoz készült egyedi mintázatú gép, például a Pokémon Ruby / Sapphire / Emerald játékokhoz külön piros, kék és zöld színű GBA SP-k láttak napvilágot. Ugyanígy kedvelt volt a The Legend of Zelda: The Minish Cap játékhoz készített arany Triforce mintás konzol, ahogy a Mario kiadású konzol a Mario vs. Donkey Kong játékhoz. Nagy ritkaság továbbá a NES Classics sorozathoz készített gép, mely összecsukva egy kicsinyített NES-re emlékeztetett, kinyitva pedig NES controller mintázatú. A Game Boy Advance SP-ből 2009. június 30-ig 43,55 millió példányt adtak el, ezzel ez a legnépszerűbb GBA kiadás.

2005-ben, amikor már élt a Nintendo DS, és megjelent a Game Boy Micro, akkor Amerikában kijött egy külön fejlett háttérvilágítással rendelkező konzol, melynek ereje a Nintendo DS Lite-éhoz volt mérhető. A gép később “Tribal Edition” néven tetoválás motívumokkal korlátozott példányban Európában is megjelent.

A konzolt eredetileg 3D-s kijelzővel tervezték megjelentetni, de a kijelző felbontása túl alacsony volt, ezért ezt nem tudták megoldani.

Game Boy Micro

A Game Boy Advance 2005. szeptemberében végül egy harmadik kiadást is megélt Game Boy Micro (Japánban: ゲームボーイミクロ) néven. A 2005-ös E3-on mutatták be, és nem akarták elhinni, hogy kijönnek még egy GBA modellel, amikor már rég robbantott a Nintendo DS. A konzol európában 2005. november 4-én jelent meg meglehetősen kompakt méretben, a kijelző is kisebb lett, de mivel a felbontás nem változott, ezért nagyon szépen jeleníti meg a játékokat, és minden rendesen látható rajta. A cég azért tartotta szükségesnek egy harmadik GBA konzol megjelentetését, mert a Nintendo DS-re tökéletesre fejlesztették a háttérvilágítást, és szerették volna, ugyanilyen világítással lehetne a GBA játékokat is játszani. Ugyanakkor több tulajdonságait is elvesztette, melyet az elődök tudtak. Például kivették belőle a visszafele kompatibilitást, ez a konzol már csak Game Boy Advance játékokat játszik le. Emellett az igen szerény design is oka annak, hogy igen keveset adtak el ebből a kis gépből, csak 2,42 millió példány kelt el belőle világszerte. A elülső átlátszó műanyag borítás levehető róla, így egyedi arculatot adhatunk kézikonzolunknak.

Az alapvető technikai tulajonságok a Game Boy Micro esetében is ugyanazok, csak a változtatások vannak feltüntetve:
Méret: 5×10,1×1,72 cm (2″×4″×0,7″)
Súly: 80 gramm
Kijelző: 2″ átmérőjű, állítható fényerősség.
Energia: Beépített újratölthető lítium-ion akkumulátor, mely 5-8 órát bír átlagosan.
Fejhallgató bemenet: Standard 3,5 mm fejhallgató jack.

A Game Boy Micrónak jobb oldalt található a hangerő-szabályzója, mely nem csúszka, hanem két oldalt nyomkodva lehet hangosítani, vagy halkítani. Ha az L-gombot nyomva tartjuk, akkor a fényerősséget tudjuk szabályozni. A konzolt alapvetően nem szerették, de a jó fényereje és a cserélhető előlapja miatt sokan dicsérték a konzolt.

Kiegészítők

Ahogy minden Nintendo konzol, a Game Boy Advance is kapott néhány kiegészítőt, melyek mind többet hoztak ki a kézikonzolból:

Game Boy Advance Game Link Cable

Ezzel a kiegészítővel lehetett többen játszani egy Game Boy Advance játékot. A vezeték közepén található egy kis adapter-szerűség, ide lehet a második link kábelt kötni (így tudunk hárman játszani), a másodikhoz pedig egy harmadikat, így tudunk négyen játszani.

Game Boy Advance AC-DC adapter set

Ezzel tudjuk az első kiadású Game Boy Advance-et a hálózathoz kötni, így nem kell elemet használni. Az elemfedél helyére kell illeszteni az egyik végét, így biztosít végig teljes energiát a Game Boy Advance-nek.

Wireless Adapter

Avezeték nélküli adapter 2004-ben jelent meg, eredetileg a Pokémon LeafGreen és FireRed játékokhoz volt csomagolva. A Link kábelt helyettesíti, és vezeték nélküli kapcsolódást biztosít a Game Boy Advance-ek között. Mivel viszonylag későn jelent meg, ezért kevés játék támogatja, és nem helyettesíti a Game Boy Advance Link kábelt.

Nintendo GameCube – Game Boy Advance Link kábel

Ez a vezeték összeköttetést biztosít a Nintendo GameCube és a Game Boy Advance között, ugyanis van néhány játék mindkét konzolra, melyeket “összekötve” egyszerre tudjuk játszani őket. A Mario játékok közül például a Mario Golf: Toadstool Tour és a Mario Golf: Advance Tour játékokat lehet összekötni, a kézikonzolos játékban fejlesztett karakterünket tudjuk a GameCube-hoz kötni, és nagygépen is tudunk vele játszani.

Headphone Adapter

Mivel a Game Boy Advance SP nem rendelkezett fülhallgató bemenettel, ezért ezt külön fülhallgató adapterrel oldották meg, melyet a töltő bemenetébe kell bedugni, ezért nem lehet egyszerre tölteni és fülhallgatón hallgatni a játékot.

Nintendo MP3 Player

Jellemzően a Game Boy Micro mellé promotálták, ám a dobozán levő kiírás ellenére kompatibilis az előző két Game Boy Advance-szel. Ez lényegében egy adapter, melybe SD-kártyát helyezve lejátssza az azon levő mp3 dalokat. Mivel az adapter csak 1 GByte méretig támogatja az SD kártyát, ezért érdemes 128 kbps mp3-ba konvertálni a fájlokat. A kártya Nintendo DS-en és Nintendo DS Lite-on is használható, valamint GameCube-on Game Boy Player-en.

Eladások

Az alábbi táblázat tartalmazza az összesített eladási adatokat, valamint régiónként változatonként lebontva:

Game Boy Advance Game Boy Advance SP Game Boy Micro Összesen
Japán 9,83 millió 6,52 millió 0,61 millió 16,96 millió
Amerika 16,66 millió 24,03 millió 0,95 millió 41,64 millió
Európa 9,02 millió 13,02 millió 0,87 millió 22,91 millió
Összesen 35,51 millió 43,57 millió 2,43 millió 81,51 millió

Utóélet

A Game Boy Advance ma is nagy kultusznak örvend, sokan megőrizték saját példányukat, ezek kiváló minőségüknek köszönhetően a mai napig működnek. Bár a kézikonzol technikailag többet tud, mint a Super Nintendo, mégis sok NES és SNES játék jelent meg erre a gépre még egyszer, ezért sokan SNES remake konzolnak titulálják a GBA-t. Ezekből néhányat még fel is újítottak grafikailag és zeneileg, valamint néhány extra is helyet kapott. Közkedvelt a Super Mario Advance széria, de ugyanúgy ehhez a konzolhoz köthető a NES Classics sorozat, melynek keretén belül NES játékokat játszhattunk kézikonzolon.

10 játék később megjelent Nintendo 3DS-en, mely kizárólag Ambassadorok számára volt elérhető. A többieknek 2014. április 3-án jelent meg Wii U-ra a Game Boy Advance Virtual Console, a játékok árai jellemzően £6.29 / €6.99-en vannak. Folyamatosan jönnek az újabbnál újabb játékok, melyek mind hűen bizonyítják, hogy milyen nagyszerű konzol is volt a Game Boy Advance.